Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Έκτρωση.....η δύσκολη απόφαση!!!

Έχεις βεβαιωθεί ότι είσαι έγκυος και ξέρεις ότι δεν θέλεις να κρατήσεις το παιδί?
 

Πριν σε πιάσει πανικός κάτσε και σκέψου εάν η διακοπή της εγκυμοσύνης είναι αυτό που θέλεις πραγματικά. Πήγαινε έγκαιρα στο γυναικολόγο σου διότι όσο νωρίτερα γίνει τόσο μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών διατρέχεις. ΠΡΟΣΟΧΗ στον γιατρό που θα επιλέξεις και το μέρος ή τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα κάνεις την άμβλωση. Σε μια τέτοια περίπτωση καλό θα ήταν να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που μπορούν να σου συμπαρασταθούν για να ξεπεράσεις αυτή τη δοκιμασία με το μικρότερο δυνατό ψυχικό κόστος.

  • Πότε πρέπει να κάνεις την έκτρωση?
Έκτρωση μπορείς να κάνεις το αργότερο μέχρι τη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Συνήθως βέβαια οι γυναικολόγοι αφού διαπιστώσουν την εγκυμοσύνη δίνουν στην γυναίκα ένα περιθώριο τουλάχιστον 48 ωρών προκειμένου να σκεφτεί την απόφασή της και να βεβαιωθεί ότι αυτό θέλει πραγματικά να κάνει. Μέχρι τη 10η εβδομάδα η συνηθέστερη μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι η αναρρόφηση. (11η - 12η εβδομάδα) Αν άργησες να καταλάβεις ότι είσαι έγκυος ή καθυστέρησες να το αποφασίσεις η μέθοδος που θα χρησιμοποιήσει ο γιατρός σου είναι η απόξεση με την οποία αφαιρείται το περιεχόμενο από τη μήτρα. Είναι μια μέθοδος που οι γιατροί αποφεύγουν και τη χρησιμοποιούν μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη διότι έχει περισσότερες επιπλοκές. (16η-24η εβδομάδα) Έκτρωση γίνεται μόνο αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας για την έγκυο και αυτό μπορεί να συμβεί με την πρόκληση τοκετού. Δημιουργούνται τεχνητοί πόνοι και αρχίζει η διαδικασία της γέννας.

  • Το χάπι της έκτρωσης.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν έχει καμία σχέση με το χάπι της επόμενης μέρας. Το εκτρωτικό χάπι έχει εγκριθεί από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκου και διατίθεται αποκλειστικά στα φαρμακεία των νοσοκομείων. Το συγκεκριμένο χάπι μπορεί να ληφθεί μέχρι την 5η εβδομάδα της κύησης προκειμένου να προκαλέσει αποβολή του εμβρύου.

  • Η επέμβαση
Η επέμβαση αυτή είναι αρκετά σοβαρή γι' αυτό καλό θα ήταν να γίνει σε μαιευτήριο και όχι σε κάποιο ιατρείο ή κάποια μικρή σκοτεινή κλινική. Πρέπει να γίνει σε οργανωμένο χειρουργείο όπου θα παρευρίσκεται ο γιατρός σου μαζί με το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό. 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Φρόντισε να έχεις ενημερώσει τον γυναικολόγο σου για τυχόν άλλα προβλήματα υγείας.
Η άμβλωση είναι μια κανονική επέμβαση κα γι' αυτό θα υποβληθείς σε νάρκωση. Η διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία θα παραμείνεις στο νοσοκομείο για δύο με τρεις ώρες μέχρι να συνέλθεις από την νάρκωση και να βεβαιωθεί ο γιατρός σου ότι δεν υπάρχει κάποια επιπλοκή.

Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο θα πρέπει να ξεκουραστείς και καλό θα ήταν να παραμείνεις ξαπλωμένη. Πιες νερό και χυμούς για να αναπληρώσεις τα υγρά που έχασες και φυσικά ακολούθησε κατά γράμμα τις συμβουλές του γιατρού σου. Για τις επόμενες είκοσι ημέρες δεν θα πρέπει να κάνεις έρωτα, αν και το πιθανότερο είναι να μην έχεις και ιδιαίτερη όρεξη για σεξ.

  • Οι κίνδυνοι μιας έκτρωσης. Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν την κάνεις.
Γνωρίζεις ότι δεν υπάρχει επέμβαση που να μην έχει κάποιες παρενέργειες ή κινδύνους. Η πιο συχνή παρενέργεια της έκτρωσης είναι η αιμορραγία. Είναι σύνηθες φαινόμενο να εμφανίζονται φλεγμονές γι' αυτό και ο γιατρός σου θα σου δώσει προληπτικά αντιβίωση. Συχνά αναφέρονται μολύνσεις στη μήτρα ή και στο έντερο που θα πρέπει να αναφερθούν έγκαιρα και να αντιμετωπιστούν. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που ο γιατρός δεν κάνει σωστά τη δουλειά του και μένουν υπολείμματα του ενδομητρίου ή του εμβρύου στη μήτρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι επιπλοκές είναι σοβαρές και μπορεί να απειληθεί ακόμη και η ζωή μιας γυναίκας. Στις αρνητικές παρενέργειες συμπεριλαμβάνεται και ο κίνδυνος της στειρότητας. Πολλά είναι τα ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν διότι η γυναίκα έχει στο ιστορικό της μια έκτρωση.

Δίλημμα: Έκανες το σωστό ή όχι?

Εάν κάποια κοπέλα ζητούσε την άποψή μου για το συγκεκριμένο θέμα θα της έλεγα ότι είμαι ΚΑΤΑ της έκτρωσης. Πιο αρνητική δεν γίνεται... Όντας μανούλα δεν θα μπορούσα ποτέ να συναινέσω σε κάτι τέτοιο ούτε να προτρέψω μια γυναίκα προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν θα μπορούσα ποτέ.... και ναι λέω ποτέ (που γενικότερα είμαι της άποψης του " ποτέ μη λες ποτέ, δεν ξέρεις τι γίνεται..."). 
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι είμαστε υπεύθυνοι για τις πράξεις μας και ότι πρέπει πάντα να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και όχι να τις αποποιούμαστε με μια κίνηση. Πρέπει να το σκεφτείς πολύ καλά πριν το αποφασίσεις. Κάποιες φορές τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Μπορεί να νομίζεις ότι θα ξεφουσκώσεις αυτόματα και θα ελευθερωθείς.  Μετά όμως μπορεί να σε πιάσουν ενοχές, τύψεις , μπορεί να μετανιώσεις, να νιώθεις άβολα όταν βρίσκεσαι κοντά σε άλλα παιδάκια αλλά το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Πολλές είναι οι γυναίκες που τους έχει χτυπήσει μέχρι και η κατάθλιψη την πόρτα.
Μην σκέφτεσαι μόνο το τώρα. Μπορεί αυτή την στιγμή να νομίζεις ότι δεν είναι σωστό να δημιουργήσεις οικογένεια ή ότι δεν είσαι έτοιμη. Μετά από χρόνια όμως που θα νιώσεις έτοιμη να μην μπορείς να κάνεις οικογένεια. Δεν γίνονται όλα όποτε τα σχεδιάζουμε..
Φυσικά όμως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις....
Καλώς ή κακώς εμάς δεν μας πέφτει λόγος, είναι καθαρά προσωπική σου απόφαση και αυτό το εννοώ. Πολλές κοπέλες κατηγορούν το σύντροφό τους για ότι έγινε. Μην κάνεις αυτό το λάθος. Το να ρίχνεις τις ευθύνες αλλού είναι η εύκολη λύση και ταυτόχρονα είναι σαν να παραδέχεσαι ότι εσύ είσαι άβουλο ον και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να προστατέψεις τον εαυτό σου. Επίσης μην επηρρεαστείς από την γνώμη των γονιών σου. Οι γονείς μας έχουν απο μας μεγάλες προσδοκίες και γι' αυτό δεν μπορούμε να τους υποχρεώσουμε να δεχτούν ότι μας συνέβη. Αυτό που μετράει είναι να πάνε όλα όπως τα θέλεις εσύ με τις όσο δυνατόν λιγότερες απώλειες. Κι επειδή αυτό που επιθυμείς είναι να μην μπεις σε τέτοιες περιπέτειες καλό θα ήταν να πάρεις από πριν τις προφυλάξεις σου.
Έτσι, και απολαμβάνεις τον έρωτα και έχεις και το κεφαλάκι σου ήσυχο!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου